28 april 2016

torsdagsfika på helgens rester.












Torsdag var det redan, ja. Ledig dag för mig men trots det måste jag in på ett möte på jobbet så den lediga dagen blev en ledig förmiddag bara. Så är det ibland.



Jag och lillebror hänger här hemma en stund innan förskolan efter lunch, vi har nyss fikat. Jag på kaffe och han på resterna av helgens chokladtryffeltårta. Jag gjorde den till tjejmiddagen jag hade, receptet hittade jag i Catarina Königs, Sveriges Mästerkock 2016, kokbok "Varje dag är en fest". Köpte kokboken när jag var i Stockholm för några helger sedan, och oh my! vad mycket gott den innehöll! Inte mindre än två av recepten på helgens meny hämtades därifrån. Cevichén till förrätt och så denna efterrätt. Hann inte med att fota tårtan när den var fint upplagd med popcornen på och den salta kolasåsen ringlad över, men ni får skåda resterna, haha! 



Vid själva middagen var jag inte helt såld på desserten, men dagen efter var den desto godare. Vet inte om jag körde popcornen aningen för länge i ugnen för de fick en liten för bränd ton för min smak, men kolasåsen är verkligen en höjdare! Tårtan blev också bättre dag tre, det är som med en kladdkaka med andra ord - godare med tiden. Det är myyycket kakao i den så den är mäktig, men vår lilla sockergris till lillebror älskar den. Så rätten ska få en till chans i sin helhet en annan gång, helt klart.






Chokladtryffeltårta med salta kolapopcorn

8-10 portioner
Tid: 40 minuter


Chokladtryffeltårta

150 gram smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 ägg


Salta kolapopcorn

1 1/2 dl vispgrädde
2 1/2 dl strösocker
100 gram kallt smör, i tärningar
1/2 tsk flingsalt (jag tog lite till)
100 g popcorn, 1 påse eller 2 dl opoppade popcorn


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Smör och mjöla en springform, pudra lite vaniljsocker i botten. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt alla torra ingredienser (jag blandade först alla torra i en bunke), och rör ner äggen. Rör till en jämn, glansig smet. Häll upp i formen och ställ in på nedre dele av ugnen i 20 minuter. Ta ut kakan och låt svalna.

2. Värm upp grädden på svag värme i en kastrull. Det ska inte koka. Mät upp sockret i en annan kastrull och värm på medelhög värme tills det börjar smälta kring kanterna. Rör försiktigt tills att socker har smält och fått en gyllenbrun färg. Tillsätt smöret i det smälta sockret och rör om tills smöret har smält. Tillsätt försiktigt den varma grädden, lite i taget, och rör tills blandningen är helt slät. Tillsätt saltet och smaka av.

3. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. Poppa popcornen i micron enligt anvisningarna på paketet alternativt poppa dem i en kastrull. Häll ut popcornen på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över cirka 1-1 1/2 deciliter kolasås och blanda om med händerna så att alla popcorn täcks. Ställ i ugnen och låt stå i cirka 15 minuter (det är här jag ska korta tiden något nästa gång)

4. Garnera tryffeltårtan med alla popcorn. Det ska bli ett maffigt berg med karamelliserade popcorn uppepå. Ringla över resterande kolasås över tårtan och servera tillsammans med lättvispad grädde eller vaniljglass. (Jag valde att skära portionsbitar av tårtan och lägga en hög med popcorn på varje bit vid servering, men det gör man ju som man vill.)


Receptet är hämtat från kokboken "Varje dag är en fest" (Bonnier Fakta) av Catarina König.



Så. Det blev ett litet tips inför helgen kanske? Själv ska jag jobba natt helgen lång och går in i min lilla bubbla imorgon.



2 kommentarer:

  1. Vilka mysiga bilder! Och receptet lät verkligen smarrigt, det kanske helt enkelt bara var en tårta som behövde stå till sig någon dag för att bli extra god? Hur som helst så måste jag nog gå och göra lite frukost nu pga blev ju superhungrig :P

    SvaraRadera
  2. Tack, vad glad jag blir! Och du har rätt - den behövde lite tid för att komma till sin rätt.
    Hoppas frukosten smakade bra! :-)

    SvaraRadera


Tack för att du vill lämna en hälsning här! Det gör mig glad och inspirerar. Frågor svarar jag på i kommentarsfältet.

~ Karin ~